رئیس فراکسیون محیط زیست و توسعه پایدار مجلس شورای اسلامی گفت: ایران در واردات آب مجازی به نسبت خوب عمل کرده به گونهای که در سال گذشته حدود ۳۵ میلیارد متر مکعب آب مجازی وارد و پنج میلیارد متر مکعب نیز صادر شد.
به گزارش زیست آنلاین، محمدرضا تابش روز شنبه در نشست مجمع نمایندگان یزد با معاونان و مدیران کل وزارت جهاد کشاورزی با موضوع رسیدگی به مشکلات بخش کشاورزی این استان اظهار داشت: با وجود مشکلات و تحریمهای مختلف ، کشاورزی کشور در ۶ سال گذشته، رشد قابل توجهی داشته است.
وی افزود: در عین حال ساماندهی شبکه توزیع و فروش محصولات کشاورزی در راستای درآمد بیشتر برای کشاورزان، اهتمام به توسعه صنایع تبدیلی ، گسترش صادرات کالاهای کشاورزی و دامی و ساماندهی تشکلهای صنفی این بخش میتواند راهگشا باشد.
نماینده اردکان تصریح کرد: در سال گذشته ، صادرات کشاورزی و صنایع غذایی ، حدود هفت میلیون تن به ارزش ۶.۴ میلیارد دلار، معادل ۱۴.۵ درصد ارزش صادرات غیرنفتی کشور بود و در این مدت واردات این بخش نیز ۲۱ میلیون تن به ارزش ۱۰.۸میلیارد دلار، معادل ۲۵.۴ درصد واردات بوده است.
تابش همچنین با اشاره به آمارهای مختلف در زمینه مصرف آب در امور مرتبط با کشاورزی یادآور شد: بخش کشاورزی را نمیتوان به خودی خود مقصر در بحران آب کشور معرفی کرد هر چند باید بهرهوری منابع آب در این بخش بهبود یابد .
وی با اشاره به متوسط ۲.۷ درصدی رشد بهرهوری تمام عوامل تولید بخش کشاورزی از سال ۸۴ تا ۹۳ که قابل تامل و نگران کننده است ، ادامه داد : در سال ۱۳۴۵ حدود ۴۱ درصد جوانان ۱۰ تا ۲۹ ساله، در بخش کشاورزی اشتغال داشتند که در سال ۹۳ این اشتغال به میزان ۵.۵ درصد کاهش یافته است.
این مسئول افزود: در حال حاضر تنها ۱۵.۲ درصد دانش آموختگان کشاورزی در این بخش فعالند که نشان دهنده مشکلات برای ورود جوانان به این بخش و عدم بهره گیری مناسب از دانش و نیروی تحصیلکرده است که باید مورد بررسی و آسیب شناسی قرار گیرد.
رئیس فراکسیون محیط زیست و توسعه پایدار مجلس با تاکید بر اهمیت تدوین راهبردی موثر و اجرایی در بخش کشاورزی استان یزد هم اظهار داشت: پایداری کشاورزی و فضای سبز در این استان به منزله پایداری حیات قطعهای ارزشمند از ایران است که بازتاب دهنده تاریخ و فرهنگ گرانسنگ ایرانی-اسلامی است.
به گفته تابش ، صرفهجویی و استفاده بهینه از آب در بخش کشاورزی همراه با ارتقای سطح تولیدات باید به طورجدی مورد توجه باشد که این روند آغاز شده و از سال ۸۴ تا ۹۵ آب اختصاصی به کشاورزی استان از ۱.۵ میلیارد مترمکعب به ۹۲۰ میلیون مترمکعب کاهش یافته و با اجرای طرحهای تعادل بخشی باید در افق ۱۴۰۴ به ۵۶۰ میلیون مترمکعب کاهش یابد.
وی بر لزوم تغییر رویکرد از کشت گسترده به تولید متراکم و گلخانهای و توجه به کشتهای کمآبخواه که میتواند در استان تحول زا باشد تأکید کرد و گفت: در سال ۹۴ در یزد ، ۸۲۵ میلیون مترمکعب آب مجازی از طریق واردات ۷۵۰ هزار تن نهاده کشاورزی، وارد استان شده که این میزان در سال ۹۵ به میزان ۱.۲ میلیارد مترمکعب با واردات هزار و ۱۰۰ تن نهاده بوده و با توجه به محدودیت منابع آبی ، این اقدام قابل تقدیری است.
نماینده اردکان ، تولید محصولات کشاورزی در یزد را با توجه به شرایط سخت اقلیمی و کمبود منابع آب نسبت به بسیاری از استانهای دیگر سختتر، پرهزینهتر و با ریسک بالاتر عنوان کرد و گفت: به همین دلیل توجه ویژه مسئولان کشور بخصوص برای گسترش بیمه محصولات کشاورزی و تخصیص تسهیلات لازم که در حکم دوپینگ برای این بخش و بهرهبرداران آن محسوب میشود ضرورت دارد.
وی همچنین با اشاره به برخی مزیتها و مشکلات بخش کشاورزی شهرستان اردکان بر حفظ باغات و مزارع کشاورزی این شهرستان تاکید کرد و توجه به چالشهای این بخش؛ خواستار پیگیری موضوعات مورد نیاز بخش کشاورزی اردکان از جمله ارائه تسهیلات و امهال وام ها، توسعه مجتمعهای جدید دام در بخشهای مختلف شهرستان، بازسازی و نوسازی پروژههای آبیاری و موارد دیگر شد.
به گزارش ایرنا، در این جلسه معاونان وزیر جهاد کشاورزی در بخش تولیدات امور دامی و امور باغبانی و همچنین مدیرکل امور اقتصادی این وزارتخانه و جلالیان مدیر امور اعتباری بانک کشاورزی کشور به مشکلات بخش های مختلف کشاورزی استان یزد پاسخ دادند.